
Az általuk szervezett több napos, nemzetközi konferencia végeredményeként írják alá a Budapesti Charta névre keresztelt együttműködési nyilatkozatot, mely a fenntartható élelmiszerlánc megőrzésének szükségességéről szól. Ennek alapgondolata, hogy a "talajművelés - növénytermesztés - állattenyésztés - húsfeldolgozás - ételkészítés - hulladékkezelés" lánc akkor biztonságos, ha minden elemét környezettudatosan és egymással összehangolva működtetik.
Az augusztus 17-től 22-ig tartó eseménysorozaton belül került sor a X. Húshigiéniai és Húsvizsgálati Világkongresszusra, melyen az állatokról emberekre terjedő betegségek tudományával és a géntechnológia következményeivel is külön programnapokon foglalkoztak. Száznál több előadó és számos szakmabeli töltötte az elmúlt napokat a Budai Várban e konferencián, de az egyetemek, kutató műhelyek és hatóságok számára 64 országra kiterjedő videó-konferencia hálózatot is létrehoztak. A konferencia egyúttal fenntartható élelmiszerlác-referensi képzésként is működött: az angol és magyar nyelvű előadásokról felvétel készül, így a tananyag később is hasznosítható. A rendezvény végén aláírt dokumentumot, a Budapesti Chartát a világ élelmiszerügyi törvényhozóihoz és ellenőrzési hivatalaihoz juttatják el a szervezők.
Ennél közvetlenebb módon a Foodlawment honlapján keresztül tudunk csatlakozni az elképzeléshez és megtekinteni, mit is jelent az a gyakorlatban.