A Belga után szabadon az első Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozó kapcsán mi sem mondhatunk mást, főként, hogy nem vagyunk mindannyian vegetáriánusok , de vadász se mindegyikünk. S ha már így alakult, legalább tudjuk, honnan érdemes beszerezni azt, ami az asztalra kerül. A találkozó versenyein legjobbra értékelt hústermékekről is szól a cikkünk – s arról, hogy a beígért Budapesti Charta bizony csak jövőre kerülhet a döntéshozók elé.
Tegnapi hírünk kiegészítéseképpen: vasárnap véget ért az első Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozó a budai Várban. A második világtalálkozó jövőre a tejjel és tejtermékekkel foglalkozik majd. A fenntarthatóság gondolatát hivatott szolgálni a Budapesti Charta, amelynek első szövegtervezetét a Világtalálkozó záró napján vitatták meg. Olyan sok érdemi hozzászólás érkezett írásban, valamint a helyszínen, hogy a résztvevők elhatározták: héttagú nemzetközi bizottságot alakítanak a végleges szöveg kialakítására. A Budapesti Chartát így 2011-ben terjeszti a bizottság a tervezett II. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozó résztvevői elé.
A zárónapon adták át az élelmiszer-versenyek nyerteseinek járó plaketteket is. Baromfihús kategóriában a kisvárdai Master Good Kft Tanyasi csirke termékcsaládja nyert, baromfihús-készítmények között a kisteleki Balatoni József csípős libakolbásza lett érmes (mangalica csípőskolbásza szintén a nyertesek közé került, a Pick Szeged Mangalica csenegeszalámijával egyetemben). A birkahúsok közül a sepsiszentgyörgyi Tribel FF Kft. töltött birkahúsát díjazták, disznósajt kategóriában az adonyi Adony Hús Kft. termékét és a Kométsa ’99 Zrt. disznósajtját találták jónak.
A körmendi Babati és Társa Kft sa körmendi páros kolbászért, a tabi Puru Kft a Puru Fish termékcsaládért, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. friss vegyes halászjéjáért kapott elismerést. A kenőmájasok közül a Szigetvár Hús Kft. termékét, különdíjasként pedig a Pápai Hús 1913. Kft Füstölt májasát értékelé a legjobbnak – ők a Kősöshegyi sonka termékükkel is kiemelkedtek a mezőnyből. Az un. vörösáruk közül a felsőzsolcai Sajó Hús Kft. juhbeles virslijét ajánlották, vadhúsok közül az újszilvási Szilváshús Kft Vadász szalámiját. Marhahúst leginkább a Hortobágyi Nonprofit Kft-től érdemes beszerzni: az ő marhahúsuk és szürkemarha-szalámijuk lett e fórumon a kategórianyertes. Aki hússal él, annak ajánljuk figyelmébe e termékeket.